Fôring og trening av hund før jakta

jakt 1Oppforing: Det er viktig å starte tidlig med høyenergifòr, slik at kroppen venner seg til stor forbrenning. Høyenergiforet inneholder mye fett og proteiner og ekstra omega for ledd og poter.

Trening: Start med trening samtidig som du går over på høyenergifòr. Sykling fungerer veldig bra i båndtvangperioden. Finn friområder man kan benytte, ofte har hundeklubber slike. En gjennomtrent hund hplder lengre UNDER jakta og restituerer bedre. Det forebygger også plager senere i livet.

Under trening og jakt øker hundens energibehov opptil 2-3 ganger normalt vedlikeholdsbehov. Da er det viktig å tenke på hvilket fôr man gir til hunden!

Et høyenergifôr er et fôr med høy fett- og proteinprosent, gjerne opp mot 25% fett og 30% proteiner. Dette er for at hunder skal kunne prestere på høyt nivå over lengere tid, slik som jakthunder. Et godt høyenergifôr har også mye omegafettsyrer.

Proteiner kalles kroppens byggesteiner. De er nødvendige for å bygge muskler, celler og vev. Som energikilde egner de seg heller dårlig, da de må brytes ned karbohydrater eller fett først.

Arbeidene muskler trenger energi i form av fett, og fett inneholder dobbelt så mye energi som karbohydrater og proteiner. Umettede fettsyrer som omega-3 og omega-6 er essensielle for hunden, altså at de må tilføres i maten. Fettsyrene er med på å bygge opp membranen i cellene og øker dermed kvaliteten på bla. hud, pels, og røde blodlegemer.

At hunden får i seg nok væske i løpet av en jaktdag er også viktig. Væskebalansen er viktig for all transport i kroppen, og får ikke hunden nok vann vil mindre oksygen bli fraktet rundt, og hunden vil til slutt kollapse.

For at hunden skal få mest mulig ut av et høyenergifôr er det viktig å starte tidlig med både trening og oppfôring, gjerne så tidlig som to måneder før jaktstart. Dette er fordi kroppen bruker tid på vende seg å utnytte energitilskuddet fullt ut, samt å øke oksygenopptaket i blodet og å øke muskelmassen. Omega-3 vil også gjøre potene sterkere og mindre såre.

Trening kan gjøres variert gjennom sommeren og tidlighøsten: svømming, sykling, joggeturer, turer i fjellet med kløv, terreng med dispensasjon fra båndtvangen. En gjennomtrent hund vil holde lenger ut under jakta, restituerer fortere, og er mindre utsatt for slitasjeskader.

jakt 2

Legg igjen en kommentar